A Bauhaus vonzásában

2021. március 24.

Amint kisüt a nap és a tavasz egy kicsit megmutatja magát, jól esik sétálni. Vannak, akiket a szabad természet vonz és vannak olyan urbánus lelkek, akik a városi forgatagban is megtalálják a kedvenc séta útjukat. Én inkább a szabad természet híve vagyok, de rá kell jönnöm, hogy a városi sétáknak is meg van a maga bája. Egy turisztikai írásban olvastam, hogy próbáljuk meg a városunkat egy turista szemével nézni. Megpróbáltam, fantasztikus volt. Újlipótvárosban ott találtam magam a Bauhaus építészet budapesti „szentélyében”.

A Szent István park körüli épületeket, amelyek a folyóparton helyezkednek el, az úgynevezett "Dunapark házakat" sokan a modernista építészet egyik legjobb példájának tekintik Magyarországon. Bár a 30-as években a Bauhaus építészek erősen bírálták, nekem tetszik. Tetszik, hogy a tömeges lakásépítés, a városi telepek létrehozásában a funkcionalitás mellett az arányok is teret kaptak. Ennek hatására úgy gondoltam, hogy Bauhaus sétákat teszek. Tudták Önök, hogy többek között a több mint 100 éves Palatinus strandfürdő, vagy a Pasaréti téri templom is a Bauhaus jegyeit viseli magán? Nem is beszélve a szintén II. kerületi Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről.

Lehet szeretni, vagy nem a Bauhaust, az viszont vitathatatlan, hogy egyszerre alkotó módszer és alkotói magatartás. Művészet, ipar, technika kapcsolódása a konstruktivizmus szellemében. Ha valaki szereti ezt az irányzatot nem kell gyorsan költöznie egy megmaradt budapesti Bauhaus épületbe. Stílusjegyeit akár a csuklóján is viselheti egy Bauhaus karórának köszönhetően, amin most kivételesen ne nézzék az idő múlását, csak sétáljanak nyitott szemmel.