Nap –i gondolatok

2021. szeptember 14.

„Te élő nap, ki már az élet kezdetén megvoltál, gyönyörűen felragyogsz az ég alján. Mikor keleten feljössz, fényed beragyogja s szépséggel önti el az országokat. Mikor királyi nagyságodban és fényedben ragyogsz az országok fölött, sugaraiddal megöleled az egész világot, amit csak teremtettél” (Aton-himnusz részlet, szerzője feltehetőleg Ehnaton fáraó)

A Naprendszer központi csillaga. Körülötte kering a Föld, valamint a Naprendszerhez tartozó bolygók, törpebolygók, kisbolygók, üstökösök stb. A Földtől körülbelül 150 millió km távolságra van, ami fénysebességgel 8,3 perc. Igen, a Napról lesz szó ( ha még nem derült volna ki), amiből nyáron már kicsit elegünk volt, de a nyirkos, ködös novemberi napokon semmire nem vágyunk majd jobban, mint egy kis napsütésre. Akárhogy is fordul az időjárás a Nap meghatározza földi létünket. Mentálisan, gazdaságilag, vallásilag ...

A naptisztelet ősidők óta velünk él és kultusza a Föld minden táján fellelhető. Gondoljunk csak Ré egyiptomi napistenre, a nyári és téli napfordulók pogány ritusaira, vagy a téli napfordulón a boszorkányok ünnepére, amint köszöntik az újjászülető Napot.

Napjainkban a napsugarak már nem csak az arcunkat simogatják, hanem a technika vívmányainak köszönhetően fűtenek, világítanak és a megújuló energia révén óvják sérülékeny Földünket, amit sajnos egyre inkább óvni kell. Itt vagyunk a klímaválság közepén és bizony tudomásul kell venni, hogy fogyasztási szokásaink, mindennapi döntéseink hatással vannak környezetünkre. Az alternatív energiaforrások széles körű felhasználásának idejét éljük. Klímalábnyomunk csökkentésére ma már az energia felhasználás terén nem számít újdonságnak a háztetőtökön a napelem, a napelemes hőszivattyúk, de akár a kevésbé nagy felületű kerti lámpák sem.

Mi sem természetesebb, hogy az attraktív és innovatív BAUHAUS eszméket követő Iron Annie néhány hónappal ezelőtt jelentette meg a Bauhaus család solar óráját, mely elem helyett a nap energiájával működik.

Nos, döntsék el Önök, hogy mindezeket amolyan zöld hóbortnak, divathullámnak tartják, vagy tudnak azonosulni a jövőnket féltő törekvésekkel. Mit is mondott erről Moholy-Nagy László, a Bauhaus egyik legjelesebb képviselője?

„A design végső célja maga az ember”